عنوان عنوان

جناب آقای احمد رضا ایمانی

 

عناوین عناوین

عناوین اصلی عناوین اصلی

«برگشت

نقش والدین در تربیت دینی فرزندان در ماه مبارک رمضان بویژه روزه اولیها

1)       والدین حداقل 10 روز قبل از ماه مبارک رمضان یا درایام ماه مبارک فرزندان را به حرم های اهل بیت (ع) ببرند ( با رعایت پروتکل های بهداشتی )  .

2)       والدین داستانهایی از علمای ربانی که تقید به روزه داشتند در منزل بخوانند .

3)       سعی کنیم ماه مبارک رمضان را برای فرزندان زیبا جلوه دهیم .مانند: اهداء جوایز به فرزندان بخاطر روزه داری و ...

4)       سعی کنیم در محیط خانه همواره لبخند بر لب داشته و خوش اخلاق باشیم ، اگر لازم است کمتر کار کنیم ، زودتر به منزل برویم و خوب استراحت کنیم تا با نشاط و سرحال باشیم . نباید با بد اخلاقی کاری کنیم که فرزندانمان از ماه رمضان زده شوند .

5)       در هنگام افطار ابتدا غذا را به فرزندان کوچک بدهیم و آنها راتشویق نماییم .

6)       در احوالپرسی ها بویژه در منزل خود را با نشاط و شاداب نشان دهیم .

7)       والدین در این ماه ، با صفا و صمیمت رفتار نموده  و نباید اجازه بد قلقی و کج خلقی و کج رفتاری ناشی از خستگی روزه به خود دهند .

8)       والدین همیشه و بویژه در ماه مبارک رمضان مقید به نماز اول وقت باشند .

9)       والدین از ابراز مهر و محبت منطقی به فرزندان دریغ ننمایند و مبدآ محبتشان باید خدایی باشد  ." المومن من کان حبّه لله و بغضه لله و اخذه لله و ترکه لله –مومن کسی است که دوست داشتنش برای خدا ، نفرت داشتنش برای خدا ، گرفتنش برای خدا و رها کردنش برای خدا باشد ( غرر الحکم : ج 2 ص 37 ح 1742)

امام صادق (ع) : " هل الایمان الاّ الحبّ و البغض –آیا ایمان چیزی جز حبّ و بغض است؟"                             

10)    والدین در این ماه بر روی تنظیم موارد زیر در فرزندان و خودشان کار کنند : الف) شخصیت  ب) ظاهر و باطن  بویژه " صداقت " ( صداقت یعنی ظاهر و باطن ما یکی باشد ) ج)ارتباطات اعم از رابطه با خالق ومخلوق  ( حتی با اولیاء الهی هم اگر بخواهیم در ارتباط باشیم باید از طریق خدا باشد )

11)   در این ماه والدین جهت آموزش روزه باید از ترغیب و تشویق به روزه داری و باقی مسائل دینی بیش از ابزار مواخذه و تنبیه استفاده کنند .

12)   والدین  خوب است برای فرزندان روزه اولی خود از تجربیات خودشان در اولین سال های روزه داری تعریف کنند تا آنها هم با احساسات خالص معنوی و روحانی شما شریک شده و تشویق شوند تا این حس و حال را خودشان تجربه کنند .

13)   گاه از بچه ها بخواهید که مسئولیت بیدار کردن پدر و مادر را در هنگام سحر بر عهده بگیرند ، همین امر باعث اشتیاق بیشتر و مسئولیت پذیری شان می شود چرا که بچه ها در سن وسال بلوغ علاقه زیادی به پذیرش مسئولیت ها در منزل دارند و چه خوب است که برخی کارها را از آماده کردن سفره تا بیدار کردن اعضای خانواده را به آنها بسپارید .

14)   از آنجا که برخی از بچه ها نگران هستند که اگر بیمار شدند یا ضعیف بودند و نتوانستند روزه بگیرند چه اتفاقی می افتد و یا خداوند آنها را مجازات می کند ، بهتر است پدر و مادر در این زمینه برای بچه ها شفاف سازی کنند و توضیح دهند که با وجود اینکه فرزندشان به سن تکلیف رسیده اما خداوند مهربان فرموده است که اگر دچار بیماری یا ضعف هستی ، لازم به روزه گرفتن نیست و بعدا آن روزه را قضا کنید .

15)   از آنجا که روزهای اول ماه مبارک شاید نخوردن و نیاشامیدن پانزده ساعته برای بچه ها سخت باشد و آنها را دچار سختی کند ، اما والدین باید برایشان توضیح دهند که به مرور بدن عادت می کند و خوب است که در فاصله بین افطار تا سحر به بچه ها در زمینه تامین آب مورد نیاز بدن ، ویتامین ها و غذای مورد نیاز همراهی نموده و آنها را به حال خود رها نکنند.

16)   یکی از نکات مهم ماه رمضان دعاها و نیایش های دسته جمعی با اعضای خانواده است ، حال که شاید به خاطر کرونا ، رفتن به مساجد و حسینیه ها سخت تر شده باشد ، خوب است از ابتدای ماه مبارک برای دعا و نیایش دسته جمعی در خانه همراه شوید و لذت معنوی آن را به بچه ها بچشانید و از این شرایط  ، خانه  را برای روزه اولی ها بدون دغدغه فراهم کنید .

17)   با توجه به ثمراتی که روزه گرفتن به لحاظ سلامتی جسمی و روانی برای انسان دارد ، بهتر است والدین به بچه ها توضیح دهند که روزه از لحاظ معنوی ، اطاعت خدا و نزدیک شدن به او و کنترل امیال نفسانی و به لحاظ جسمانی استراحت دستگاه گوارش و پاک سازی آن را به همراه دارد .

18)   بهتر است والدین از این فرصت ماه مبارک رمضان استفاده کرده و به تحکیم مسائل مذهبی و اعتقادی بچه ها بپردازند و فرصتی مطالعاتی برای بچه ها در این ایام فراهم کنند تا به دور از تلفن های همراه و فضای مجازی

 در این زمینه با هم تحقیق داشته باشند .

19)   درست است که روزه داری از 9 سالگی بر دختران و 15 سالگی بر پسران واجب می شود اما هر مرجع تقلیدی برای بنیه ضعیف برخی بچه ها در فصل بهار و تابستان که روزها بلند تر است ، فتوایی دارد که والدین می توانند به آن ها مراجعه کنند .

20)   برای نوجوانانی که سال های اول روزه داری را می گذرانند  یا سال اولی هستند ، نکات تغذیه ای زیادی وجود دارد  مثلا اینکه حتما افطارهای غذای مقوی همراه شیر و لبنیات مصرف کنند مثل شیر همراه خرما یا پنیر و گردو ، میوه و آب میوه و مصرف زولبیا و بامیه به خاطر شیرینی زیاد کمتر شود و به جای آن از عسل و خرما و مربا تغذیه شود .

21)   والدین سعی کنند تا فرزندان روزه اولی از خوردن نوشابه و مواد غذایی بدون پروتئین خودداری کنند و سعی کنند از غذاهای مقوی در وعده سحری مثل تخم مرغ و خرما مصرف کنند . برای وعده افطار هم غذاهای آبدار و میوه هایی چون هندوانه و سبزیجات ی مانند کاهو بدون سس مصرف کنند .

22)    والدین حتما سعی کنند بچه ها را هنگام سحر بیدار کنند تا یک وعده غذایی کافی (بدون عجله و خوردن سریع که سیستم گوارششان را دچار مشکل کند  ) میل کنند .